
PODPORTE SVOJ IMUNITNÝ SYSTÉM
V nadväznosti na predchádzajúci článok prinášam ďalšie informácie ohľadom ochrany nášho zdravia. Koronavírus a imunitný systém. Ako spolu súvisia? Toto sú niektoré z výživových smerníc na obmedzenie prenosu a vírusovej infekcie Covid-19“, ktoré vytvorila nadácia Valter Longo Onlus, vedená Valterom Longom, riaditeľom onkologického programu a programu dlhovekosti. Podľa Times Valter Longo patrí medzi 50 najdôležitejších vedcov sveta v oblasti zdravia. V prvom rade sú to odporúčania hygienického charakteru, najmä pokiaľ ide o konzerváciu a používanie potravín.
MÔŽE SA KORONAVÍRUS PRENÁŠAŤ POTRAVINAMI?
Neboli hlásené žiadne prípady prenosu koranavírusu COVID-19 prostredníctvom potravín. Preto neexistuje dôkaz o tom, že by potraviny dovážané do Európskej únie v súlade s platnými pravidlami predstavovali zdravotné riziko v súvislosti s dokumentom koronavírus COVID-19. Keďže prvé prípady choroby CoVID-19 súviseli s priamym kontaktom na trhu s morskými plodmi v čínskom Huanane vo Wu-chane v Číne sa predpokladalo sa, že došlo k prenosu zo zvieraťa na človeka. S týmto mechanizmom expozície však neboli spojené ďalšie prípady. Hlavný spôsob prenosu COVID-19 je z jednej osoby na druhú.
SPÔSOB PRENOSU KORONAVÍRU
Koronavírus sa bežne prenáša:
- Priamo prostredníctvom kontaktu s telesnými tekutinami infikovanej osoby (napr. Kvapôčky kašľa alebo kýchanie)
- Nepriamo pri kontakte s povrchmi, na ktorých nakazená osoba kašľala alebo kýchala, vrátane jedla, ak nie je dostatočne tepelne upravené bezprostredne pred konzumáciou.
V uzavretých priestoroch môže dôjsť aj k prenosu aerosólom v prípade dlhodobého vystavenia sa vysokým koncentráciám vírusovej záťaže. Analýza údajov týkajúcich sa šírenia SARS-CoV-2 v Číne však ukazuje, že je potrebný úzky kontakt medzi ľuďmi. Šírenie sa v skutočnosti obmedzuje hlavne na rodinných príslušníkov, zdravotníckych pracovníkov a ďalšie úzke kontakty s infikovanými pacientmi.
HYGIENICKÉ PRAVIDLÁ
- Dôkladne si umývať ruky. Pred začatím manipulácie s potravinami • Pred manipuláciou s varenými potravinami, alebo s potravinami určenými na priamu konzumáciu • Po manipulácii alebo príprave surových potravín • Po manipulácii s odpadom • Po upratovaní • Po použití toaliet • Po fúkaní nosa, kýchnutí alebo kašli • Po jedle, pití alebo fajčení • Po manipulácii s peniazmi
- Potraviny dôkladne prevariť. Je nepravdepodobné, že vírusová infekcia COVID-19 sa prenáša potravou, okrem prípadu keď bola kontaminovaná infikovanou osobou a nebola úplne prevarená pred jej konzumáciou. Z predchádzajúcich informácií o vírusovej infekcii (SARS) postačí variť jedlo aspoň 30 minút pri 60 ° C.
- Vyberte si bezpečne pripravené jedlo
- Varené jedlo treba jesť okamžite
- Vyhnite sa kontaktu medzi surovými a tepelne upravenými potravinami
- Predtým pripravené jedlo dôkladne zohrejte
- Dezinfikujte správne povrchy
- Chráňte jedlo – Tiež pred hmyzom, hlodavcami, alebo inými zvieratami
- Vyhnite sa manipulácii s peniazmi a jedlom bez toho, aby ste si najskôr umyli ruky, alebo vymenili rukavice
- Nedotýkajte sa tváre rukami: oči, nos, ústa
- Nenechávajte jedlo na slnku
- Nenoste bižutériu. Prstene, náramky alebo kozmetické výrobky (lak na nechty, parfémy, krémy) môžu byť zdrojom kontaminácie alebo prekážkou v hygiene. Najmä ak manipulujete s potravinami pre ostatných
- Vyvarujte sa úzkeho kontaktu s kýmkoľvek, kto má príznaky respiračného ochorenia ako je horúčka, kašeľ a kýchanie.
ŽIVINY A IMUNITNÝ SYSTÉM
Bielkoviny
Odporúčame 0,8 gramu na kg hmotnosti u dospelých a 0,9 – 1 g na kg hmotnosti po 65 rokoch veku.
Esenciálne tuky omega 3 a 6.
Odporúčaná denná dávka polynenasýtených mastných kyselín (tiež nazývaných omega-3) je 0,5 g EPA + DHA, pričom netreba dávky preháňať, nakoľko môžu mať opačný účinok. Toto množstvo sa ľahko dosiahne konzumáciou rýb 2-krát týždenne a extra panenského olivového oleja pri každom jedle, ako aj asi 20 g vlašských orechov denne.
Cukry
Je dôležité udržiavať primeranú hladinu cukru v krvi aj keď stále existuje len málo vedeckých štúdií. Je preto možné, že prísne obmedzenie kalórií môže viesť k nedostatkom imunitného systému, najmä u starších pacientov.
Stopové prvky, vitamíny a minerály
Vitamíny a minerály s vážnejším vedeckým odporúčaním na podporu funkcie imunitného systému sú vitamín C, vitamín D a zinok, ale aj železo, meď a selén.
Zinok
Vyskytuje sa najmä v rybách, obilninách, strukovinách ako fazuľa, šošovica, cícer. V sušenom ovocí a orechoch (mandle, píniové oriešky, kešu) a semenách (tekvica, sezam a slnečnica), v hubách, kakae.
Železo
V potrave sa vyskytuje v dvoch základných formách ako organické, hémové železo (živočíšneho pôvodu) a anorganické, nehémové železo (rastlinného pôvodu). Hemové železo sa v tele ľahko vstrebáva a nachádza sa v pečeni, v červenom mäse, ale bohaté sú naň sú aj morské plody. Aby sa ľahšie vstrebalo nehemové železo, je potrebné pridávať vitamín C (kyselina askorbová). Strukoviny najbohatšie na železo sú šošovica a fazuľa. Sušené slivky, hrozienka, sušené marhule, kešu a pistácie tiež obsahujú železo. Spárujte ich s inými potravinami bohatými na vitamín C ako sú citrusové plody, kivi, citrónová šťava, paradajky, surová paprika a rukola. Naopak, niektoré látky inhibujú vstrebávanie nehemového železa, takže súčasné prijímanie nasledujúcich potravín by mohlo znížiť jeho vstrebávanie. Sú to čaj, káva, čokoláda, jogurt, syry alebo potraviny bohaté na vápnik. Meď sa nachádza hlavne v ustriciach, orechoch, olejnatých semenách, tmavej čokoláde, cereáliách a mäse. Selén v obilninách rybách, mäse a mliečnych výrobkoch.
Kyselina retínová
Metabolit vitamínu A nachádzajúci sa v mrkve, špenáte, paprike, tekvici, cvikle, sladkých zemiakoch, žeruche, čakanke, zeleri a marhuliach, ale aj v korení ako mletá paprika a vajciach. Vitamín C je prítomný v surovej paprike, surových paradajkách, citrusových plodoch, kivi, jahodách, surovej červenej kapuste, surovej brokolici, šaláte, rukole, čiernych ríbezliach. Vitamín D je hojný v rybách ako sú sleď, morský vlk, sardely, makrely, v hubách a vajciach. Na vitamín E sú bohaté slnečnicové semienka, mandle, lieskové orechy, avokádo, čakanka, krevety, černice, gaštany, extra panenský olivový olej, stolové olivy. Vitamíny skupiny B. Vitamín B12 obsahujú najmä ryby, mušle, slede, pstruhy, makrely, losos, vajcia. Vitamín B6 – ryby, špenát, zemiaky, strukoviny, ovocie (okrem citrusových plodov). Vitamín B9 – špargľa, cvikla, čerstvé fazuľky, artičoky, endívia, kapusta, karfiol, fenikel.
Výživové doplnky
Počas sezóny v ktorej je pravdepodobnosť nákazy vírusom chrípky vrátane koronavíru, môže byť protektívne denné užívanie multiminerálnych a multivitamínových doplnkov a tiež doplnkov omega 3 každé 2 až 3 dni. Väčšina ľudí má nedostatok vitamínov, alebo minerálov, čo môže prispieť k zníženiu fungovania imunitného systému. Pestrá, vyvážená strava však zaručuje primeraný prísun mikroživín, vitamínov a minerálov a podporuje náš imunitný systém
ŽIVOTNÝ ŠTÝL A IMUNITNÝ SYSTÉM
- Fyzická aktivita
Pokúste sa zostať aktívni. - Primeraná hmotnosť
Udržiavajte si primeranú hmotnosť tak, aby nedochádzalo k hromadeniu tuku najmä v oblasti brucha, pretože v tukovom tkanive je veľké množstvo imunitných buniek. U ľudí s nadváhou, alebo obéznych toto nadbytočné tkanivo vytvára zápalové mediátory a dlhodobo zhoršuje stav imunitného systému.