
Existujú ľudia, ktorí sú chudí i keď jedia veľa a nie je im blízka ani žiadna fyzická aktivita. Vždy zostávajú vo forme a tukové vankúšiky im nehrozia. Iní musia dodržiavať nepretržite nejakú diétu, bez toho, aby dosiahli viditeľné výsledky a tukové bunky sú ich nočnou morou. Čo na to veda?
Od čoho to záleží? Otázka stavby tela? Metabolizmus? Alebo niečo iné?
Štúdia uverejnená v časopise The American Journal of Clinical Nutrition sa pokúsila odpovedať na otázku a odhalila tajomstvo štíhlosti. Všetko je to zrejme vďaka tukovým bunkám, ktoré sú u prirodzene štíhlych ľudí geneticky účinnejšie.
Do štúdie bolo zapojených 30 ľudí, mužov aj žien s indexom telesnej hmotnosti (BMI) rovným alebo menším ako 18,5. Vyšetrované subjekty jedli normálne a na základe analýzy bieleho tukového tkaniva a zo zozbieraných vzoriek krvi, moču a stolice vedci zistili, že ich tukové bunky majú viac génov, ktoré sa zaoberajú degradáciou a produkciou tuku.
Môžu za to tukové bunky?
Okrem toho boli bunky u chudých o 40% menšie ako u iných osôb. Tento typ tukového tkaniva charakterizovaný prítomnosťou mnohých malých buniek sa nazýva hyperplastický, na rozdiel od tukového tkaniva, ktoré má menej buniek, ale väčších rozmerov, nazývaný hypertrofický.
Ďalší zistený rozdiel súvisí s mitochondriami, ktoré predstavujú jednotky riadenia energie buniek, ktoré sú oveľa aktívnejšie u chudých ľudí. To je dôvod, prečo sú tukové bunky účinnejšie pri spaľovaní tukov, a preto sú títo ľudia menej náchylní na priberanie na váhe.
Ako zatočiť s tukovými bunkami
Vynikajúca správa pre chudých, o niečo menej pre tých, ktorí majú problémy s priberaním! Našťastie s trochou dobrej vôle, cvičenia a zdravého jedla môžete stále zostať fit a predovšetkým zdraví. Pretože neplatí vždy, že chudý človek je zákonite zdravý. Tí šťastnejší sú niekedy práve z tohoto dôvodu menej pozorní k tomu čo jedia a nie sú tak nútení viac sa hýbať a športovať. Takže ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré.