Pre 4 osoby
Suroviny
- 1 karfiol
- asi 12 čiernych olív
- 1 lyžička kapary
- 1 nakladaná paprika v oleji
- vínny ocot/Umeocot
- 4 lyžice panenského olivového oleja
- soľ
Postup
Karfiol rozoberieme na ružičky, tie krátko povaríme v osolenej vode.
Precedíme, pridáme olivy, kapary, papriku, olivový olej a dochutíme jemne octom.
Hodnoty pre jednu porciu | |
Energia | 153 kcal |
Bielkoviny | 6,6 g |
Tuky | 11,6 g |
Sacharidy | 5,5 g |
Krátkym povarením do 10 min. dokážeme zachovať v karfiole väčšinu živín. Jedna porcia tohto receptu obsahuje až 15 % dennej potreby zinku. Karfiol je typická zimná zelenina, ktorá vďaka dokonalému vyváženiu svojich zložiek vykazuje priaznivé účinky na zdravie pri konzumácii 2 – 3-krát týždenne. Vďaka nízkemu obsahu kalórií a vysokej schopnosti nasýtiť, je karfiol určený aj na chudnutie. Karfiol je zvlášť vhodný v prípade cukrovky, pretože jeho vlastnosti pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi.