Pre 4 osoby
Suroviny
- 1 kg paradajok
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 1 menšia uhorka
- 1 menšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice octu z červeného vína
- 2-3 lyžice panenského olivového oleja
- hrsť starého chleba
- soľ, korenie
Postup
Nakrájame paradajky na polovičky, papriku a uhorku na kúsky, cibuľu na jemno. Pridáme namrvenú striedku z chleba, pretlačený cesnak, soľ. Všetko spolu rozmixujeme v mixéri. Pridáme ešte cesnak, olej, ocot, soľ a korenie. Pred podávaním dáme na pol hodinu do chladničky.
Tento recept je vhodný najmä počas horúcich letných dní
Hodnoty pre 1 porciu | |
Energia | 164 kcal |
Bielkoviny | 4 g |
Tuky | 7 g |
Sacharidy | 20,3 |
Paprika spolu s paradajkami v tomto recepte pokryjú dennú potrebu vitamínu C. Paradajky navyše obsahujú lykopén, ktorý pôsobí protizápalovo a chráni oči pred degeneráciou v dôsledku veku. Vďaka svojej silnej antioxidačnej schopnosti je cenný v boji proti starnutiu buniek a nádorom. Lykopén je obsiahnutý hlavne v šupke.