„Pokiaľ ide o správne stravovanie a cvičenie, neexistuje žiadne „začnem zajtra.“ Zajtra je choroba.“
Terri Guillemets

Často môžme počuť, že pôst alebo prerušovaný pôst slúži na prečistenie čriev. Môže deň pôstu skutočne priniesť úžitok pre naše telo?
Čo znamená 24-hodinový pôst
Je to dobrovoľné, úplné alebo čiastočné zdržanie sa príjmu potravy z duchovných, zdravotných alebo iných dôvodov. Vo všeobecnosti to znamená vylúčenie akéhokoľvek pevného jedla, alebo výrazné zníženie množstva prijatých kalórií počas minimálne 24 hodín. Pôst je v ľudskej histórii veľmi bežnou praxou. Cirkevný pôst bol a je uznávaný kresťanmi. Dodržiava sa počas niektorých dní roka ako akt očisty. Pre moslimov je pôst jeden z hlavných pilierov viery. Pôst preto nie je novinkou, ale dávnou praxou, ktorá sa spája s obeťou a očistou.
24-hodinový pôst spôsobuje regeneráciu buniek čreva a zmenšuje riziko ochorenia
Štúdia vedcov z MIT (Massachusetts Institute of Technology) v Bostone ukazuje, že vďaka pôstu je možné regenerovať črevné kmeňové bunky. Štúdia publikovaná v časopise Cell Stem Cell odhaľuje, že 24 hodín redukcie kalorického príjmu stačí na stimuláciu regenerácie kmeňových buniek čreva. Tieto sú veľmi dôležité pre zdravie nášho tela, pretože pomáhajú odvrátiť akékoľvek infekcie, choroby a dokonca aj nádory. S pribúdajúcim vekom sa však regenerujú oveľa pomalšie. Sú zodpovedné za výstelku čreva, ktorá sa obnovuje každých päť dní. Pri starnutí je táto regeneračná kapacita znížená a črevo sa zotavuje oveľa dlhšie. viac v článku choroba začína v čreve
Preukázané výskumom

Pokus sa uskutočnil na myšiach. Tím vedcov z MIT, vedený biológom Omerom Yilmazom odobral niektoré kmeňové bunky z myší, ktoré hladovali 24 hodín. Tie isté bunky boli potom pestované in vitro. Bolo možné pozorovať, že regeneračná kapacita kmeňových buniek bola vyššia u myší, ktoré sa postili, ako u tých, ktoré pravidelne jedli. Vedci z toho vyvodzujú, že stav pôstu spôsobuje, že bunky prechádzajú od normálneho metabolizmu, v ktorom spaľujú cukry k metabolizácii mastných kyselín. K tomu dochádza pri aktivácii transkripčných faktorov PPAR, ktoré spôsobujú, že bunky metabolizujú mastné kyseliny namiesto glukózy, čím sa zvyšuje schopnosť regenerácie. „Tento výskum je súčasťou širokého spektra štúdií, ktoré majú tendenciu ukázať, akú veľkú úlohu zohráva zdravá výživa a metabolizmus na správanie sa buniek a predispozícii ľudí k chorobám.“ Hovorí Jared Rutter z Utahskej univerzity, ktorý sa zúčastnila na štúdii.
Výsledky a prínosy
Prínosy zníženia príjmu kalórií v strave sú známe už desaťročia. V posledných rokoch vedci podrobnejšie študovali, ako niektoré zvieratá, ktoré boli nútené jesť menej žili dlhšie. U zvierat, ktoré hladovali, sa zvýšila priemerná dĺžka života o 11%. Omladzuje sa imunitný systém, znižuje sa zápalové ochorenie, spomaľuje sa úbytok minerálnej hmoty v kostiach, znižuje sa výskyt rakoviny, zvyšuje sa počet kmeňových buniek. Na druhej strane experimenty robené na na ľuďoch spočívali v kontrolovanom príjme bielkovín (11 – 14%), uhľohydrátov (42 – 43%) a tukov (46%). To je celkové zníženie kalorického príjmu od 34% – 54%. Ak bol experiment robený raz za mesiac počas piatich dní, znížili sa rizikové faktory a biomarkery súvisiace so starnutím, cukrovkou, kardiovaskulárnymi chorobami a rakovinou. Viac sa dozviete v článku 10 dôvodov prečo dodržiavať pôst
Zdroj:Prolon.it